Vad veganer har i köket

Den 2015-04-29, kl 20:04:00
Filed in veganism | Kommentarer: 1
 
Rubriken kanske är en aning missvisande, jag är ju inte allsmäktig och vet vad alla veganer har i sina kök, det vore ju högst otroligt! men! detta är iaf vad två veganer alltid har hemma i skafferi och kyl och jag tror att många veganer kanske kan skriva under  på flera av dem. för nej, vi äter inte bara sallad...
 
 
 
 
soyadryck 
det finns ju en mängd olika mjölksubstitut med olika smaker och märken, de två största är nog soyadryck eller havredryck. Personligen är jag inget fan av havresmak (ger mig typ kvälvningar) utan gillar bättre soyadryck. Den här har vi alltid hemma mest för att ha i kaffet (ja, jag vet att det skär sig men det stör mig inte) när vi bakar använder vi soyadryck osötad. och jag önskar att vi alltid hade soyadryck med hasselnötsmak hemma, men så är tyvärr inte fallet.
 
 
 
 
citron 
många av de växtbaserade substituten är ganska söta upplever jag och saknar ofta syra, därför är citron enligt mig ett måste i alla veganers kylskåp! sedan tar den bort oönskad havresmak också..
 
 
 
 
vitlök 
bara för att det är gott till typ allt, kanske inte pannkakor då. men allt annat nästan.
 
 
 
 
 
grönsaksbuljong 
ba gott liksom
 
 
 
 
 
krossade tomater 
använder vi ofta till färs, lasange och pizza mm
 
 
 
 
 
imat 
blir alltid så glad när jag hittar i butik, iaf när den finns som en liter! Tack och lov smakar inte den här lilla rackarn havre märkbart. perfekt i matlagning men också i såser och som ost på pizza och lasange
 
 
 
pasta 
Skulle jag leva på en sak resten av livet så skulle det var pasta! Jag älskar älskar älskar pasta och allt gott en kan göra med det! hemma har vi alltid en miljon olika sorter, alla utan ägg givetvis. Spagetti är favoriten
 
 
 
 
frukt 
sedan jag började jobba i förskolan har jag blivit bortskämd med att få frukt två gånger om dagen. Nu ser jag till att alltid ha frukt hemma så jag även får på helgerna. jag äter minst 4-5 frukter om dagen. banan är min favoritfrukt.
 
 
 
 
olivolja 
Jag föredrar att steka i olivolja istället för smör, sedan är det ju förbaskat gott på pasta också! nomnom
 
 
 
 
 
Tomapurè 
använder vi ofta i såser, soppor och grytor
 
 
 
 
 
Bönor, linser, kikärter
vore väl inte någon riktig vegan annars, eller hur?
 
 
 
 
 
kryddor
Mitt bästa tips till alla nyblivna veganer eller någon som funderar på att bli vegan är att se till att ha massa kryddor hemma. I många veganska recept ingår en massa olika kryddor som även återkommer. sedan gör det maten mer smakrik också. testa!
 
 
 
Frågor på det? :)
 
 
 
 

When I’m around you, I kind of feel like Im on drugs. Not that I do drugs. Unless you do drugs, in which case I do them all the time. All of them.

Den 2015-04-27, kl 23:19:21
Filed in fåfänga | Kommentarer: 0
Mitt hårläge är väl så att jag haft ca alla färger en kan ha och efter en miljon blekningar och mit hår nästan föll av bestämde jag mig för att låta håret vila, noll mer blekningar! Jag klippte av mitt hår till en frisk längd där det inte fanns någon risk längre att de skulle fortsätta klyvas uppåt och sedan gå av helt, där efter satte jag i löshår under den jobbiga spara ut perioden och när jag tog ut det skaffade jag page eftersom det är en bra utgångspunkt om en vill spara ut sitt hår med slippa massa olika jobbiga längder.
 
För er som inte vet det växer mitt hår mega mega fort och är super tjockt, så vips var de nästan långt igen!
Men som hängiven hårentuseast kan jag ju inte låta mitt hår vara helt! hårfärgen som jag alltid trivts bäst i är rött och sedan jag blev vegan vill jag ju bara använda snälla grejer därför blev valet ganska enkelt att välja att färga håret med henna.
 
Mitt första infall började i helgen, måste måste göra något med håret prick nu. klippte luggen kortaste än jag haft någonsin, men blev kalasnöjd!
 
 
 
Men saker och ting stannade inte där..nu ikväll skulle min sambo fixa till sin frilla med rakapparaten. Jag låg i soffan och halvsov medan jag lyssnade till det surrande ljudet från rakapparaten. då slog det mig - jag har ju aldrig rakat frillan tidigare! de måste göras bums! Sambon var game trots den något sena timmen.
 
en halvtimme senare skickade jag den här bilden till min mamma
 
 
varpå mamma gick igenom en inre kris "hoppas du skämtar Amanda!!" Jag drog bara ut på det så länge jag tordades utan att riskera att mamman fick en hjärtinfarkt, för att sedan skicka nästa bild
 
 
Jag är så sjukt nöjd! Sedan att jag fick göra min mamma lite skärrad och revoltera på nytt var ju mest bara en bonus
 

Snällsmink: Läppstift

Den 2015-04-17, kl 18:58:00
Filed in Veganska skönhetsprodukter | Kommentarer: 0
Tänkte jag skulle visa lite vad jag äger för snällsmink dvs veganskt (innehåller inga animalier) och icke djurtestat. Först ut är mina läppstift. Jag tänker ju att ett tjusigt läppstift kan ju liva upp vilken dålig dag som helst!
 
Alla mina är från Elf vilket även nästan allt mitt smink är ifrån pga att jag gillar kvalitèn och priset hos Elf. Så här ser mina ut som jag använder
 
 
 
 
Som ni ser så har jag ingen "munbild" på vare sig Runaway Pink eller Pouty Pestal, det beror på att jag inte använder dem lika ofta som de andra och för att jag ej hade bra luggdag idag så kunde inte fota eftersom en dålig lugg stör mig, jag men ni fattar
 
Runaway pink är inte lika rosa som den låter utan mer en lite ljusbrun ton, läppstiftet är ett mineral läppstift vilket gör att den är lite mattare i tonen
 
Pouty pestal går mer åt den mörkbrun/röda tonen och är också ett mineral läppstift
 
Coral Cutie som förövrigt är min stora favorit, använder det typ jämt är orange i tonen vilket jag tycker passa min ljusa hudton och min hårfärg. Coral Cutie är till skillnad från de andra ovan ett moisturizing läppstift vilket gör att de är mer krämiga än mineral läppstiften och också mer glansiga.
 
Nicely Nude syns knappt men ger läpparna en lite ljusare matt ton eftersom den är ett mineral läppstift, ett perfekt vardagsläppstift
 
Velvet rope har enligt mig den perfekta röda färgen om en gillar röda läppar, vilket nog en gör! Den är också moisturizing så läpparna blir glansiga och fina.
 
Läppstiften från Elf kostar runt 50 kronor styck och sitter bra cirka hela dagen
 
 
och här bor mina läppstift tillsammans med allt annat smink, så nu vet ni det!
 
 

Hej hej!

Den 2015-04-16, kl 18:54:00
Filed in | Kommentarer: 1
 
 
 
 
 
Eftersom den här bloggen inte använts på flera år och jag fått något plötsligt infall av att börja blogga igen, tänkte jag att en presentation vore på sin plats.
 
Jag heter Amanda Hedvig Larsdotter för att vara så där himla exakt, Jag är en kattmadam på 25 år som bor i en lägenhet i Uppsala tillsammans med min sambo och våran katt Vilding von Klös (ja, han har ett efternamn). Jag har varit vegetarian i ca 11 år och för någon månad sedan tog jag steget fullt ut och blev vegan (check från bucketlist). Djurrätt och Feminism är det som ligger mig varmast om hjärtat, förmodligen kommer den här bloggen att handla mycket om det, men mest mat såklart för mat är cirka det bästa som finns!
 
Förutom mat och katter så intresserar smink mig (milt sakt), är en junky för crulety-free och vegansk smink, älskar älskar älskar pasta, 60-tals pojkband, tatueringar (oh so many plans), nougatkräm och nagelack.
 
Jag håller just nu på att pricka av lite punkter från min bucketlist, typ som att springa milen, sluta snusa (den kombon alltså, INTE att rekomendera), skriva en barnbok och bo i en fyr, och nej, jag bor inte i en fyr men en kan ju drömma.
 
Jag jobbar på en förskola som Dramapedagog och när jag inte jobbar så yogar jag, springer, vattnar blommor, kramar djur, pussar på sambon, planerar stordåd mot patriarkatet, spelar ukulele, äter middag med mina vänner och lyssnar på orimligt mycket musik.
 
just ja, glömde jag att säga att jag har en förjäkla bra humor? Och sedan är jag ödmjuk också. och snäll. jätte snäll faktiskt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sådärja, nu känner vi ju nästan varandra!
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Headerbilder från Wallpapers Wide